Wat te regelen bij het starten van een eigen bedrijf
Een eigen bedrijf starten, wat moet je allemaal regelen? Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Je moet niet alleen kennis hebben van en kundig zijn in je eigen werk, maar er zijn ook veel wetten en regels waar je je aan moet houden. Met het stappenplan en tips op deze website kun je een vliegende start maken met je eigen bedrijf!
Inhoudsopgave [verbergen]
? min. leestijd | ? woordenHeb je al bedacht wat je wilt gaan verkopen? Zijn het goederen of diensten, of een combinatie van beide? En waar wil je je bedrijf vestigen? Vanuit huis of vanuit een bedrijfsruimte? Wie zijn je klanten, leveranciers en concurrenten? Durf je de risico's van het ondernemerschap aan of blijf je liever in loondienst?
Veel mensen beginnen langzaam en ongemerkt aan het ondernemen. Vanuit hun eigen liefde voor het vak helpen ze anderen, waarna het aantal opdrachten of klussen langzamerhand begint toe te nemen. Het idee om voor jezelf te beginnen is leuk maar ook spannend. Een eigen bedrijf starten is voor velen een droom die werkelijkheid kan worden.
Bij het opstarten van een eigen bedrijf moet je een aantal belangrijke zaken regelen en onderzoeken.
- Ondernemingsplan / bedrijfsplan opstellen
- Financiering regelen
- Verzekeringen en pensioen regelen
- Belastingen / Belastingdienst
- Handelsregister / Kamer van Koophandel
- Rechtsvorm / ondernemingsvorm bepalen
- Wetten en regels uitzoeken
- Administratie bijhouden en boekhoudprogramma kiezen
Elk jaar worden er volgens het CBS ongeveer 200.000 bedrijven gestart. Dit betekent dat er jaarlijks veel nieuwe potentiële klanten, leveranciers en concurrenten bij komen. Daarentegen stoppen jaarlijks ook erg veel ondernemers, omdat het toch niet winstgevend is of te veel tijd en energie kost. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op het ondernemerschap met een ondernemingsplan.
Ondernemingsplan of bedrijfsplan opstellen voor je eigen bedrijf
Een ondernemingsplan opstellen helpt je bij het inzichtelijk maken van je eigen kwaliteiten, de haalbaarheid van je product of dienst en of er voldoende klanten in de markt zijn. Een eigen bedrijf starten met een bedrijfsplan geeft je veel houvast, nu en in de toekomst.
Veel startende ondernemers hebben veel energie en gaan vol goede moed aan de slag. Zij zijn overtuigd van hun eigen kennis en kunde, en willen ook anderen daarmee overtuigen. Toch is het goed om ook je slechte eigenschappen onder ogen te komen en doelen te stellen, en een ondernemingsplan helpt je om na te denken over alle onderdelen van het ondernemerschap.
Ondanks dat jij volledig achter je eigen product of dienst staat, is het maar de vraag of anderen dit ook zo zien. Is er wel voldoende vraag? Lukt het je wel om je product of dienst te verkopen? En in welke regio of land ga je geld verdienen? Zijn er concurrenten waarmee je moet vechten om marktaandeel?
Een ondernemingsplan helpt je ook om eventuele zakenpartners, investeerders, leveranciers en klanten te overtuigen. Een sterk en overtuigend verhaal kan hen over de streep trekken om zaken met jou te gaan doen.
Financiering regelen voor je eigen bedrijf
Door een financiering te regelen kun je je onderneming van de grond krijgen. Veel startende bedrijven hebben namelijk zelf niet genoeg geld om bijvoorbeeld hun product te ontwikkelen, machines en gereedschap te kopen, of om een bedrijfspand te huren. Met een financiering bij een bank haal je voldoende middelen in huis om je droom te kunnen starten. Een eigen bedrijf starten kan dus ook zonder eigen geld in te brengen of slechts in beperkte mate.
Uiteraard moet de lening worden afgelost en moet er rente worden betaald. Door middel van een financieel plan beoordeel je hoeveel geld je nodig hebt en wat de beste financieringsvorm is bij een onderneming starten. Ook kun je inschatten binnen welke looptijd je de gehele financiering hebt terugbetaald.
Verzekeringen regelen voor je eigen bedrijf
Verzekeringen regel je voor je eigen bedrijf om risico's af te dekken. Een eigen bedrijf starten betekent risico's nemen, maar de gevolgen van die risico's zijn soms niet te overzien als startend bedrijf. Het is daarom belangrijk om je ondernemingsrisico's zo goed mogelijk in kaart te brengen en eventueel af te dekken met een verzekering.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering dek je het risico af dat je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Dat kan zowel fysiek door een ongeval, als psychisch door stress of een burn-out zijn. Daarnaast kun je met een aansprakelijkheidsverzekering afdekken dat je aansprakelijk wordt gesteld voor een minder goed product of dienst. Jij staat volledig achter hetgeen je levert, maar ervaart de klant dat ook zo?
In loondienst bouw je pensioen via je salaris op. De pensioenpremie wordt automatisch door je werkgever ingehouden en afgedragen aan de pensioenverzekeraar. Als ondernemer moet je zelf zorgdragen voor het opbouwen van pensioen.
Belastingen en de Belastingdienst bij het starten van je eigen bedrijf
Bij een eigen bedrijf starten krijg je te maken met belastingen en de Belastingdienst. Ondernemers en ondernemingen betalen andere belastingen dan particulieren. Zo moeten de meeste ondernemers omzetbelasting betalen en kunnen ze btw terugontvangen.
Ook moet je belasting over je winst betalen. Bij een eenmanszaak, vof en zzp'er worden de bedrijfsresultaten meegenomen in de inkomstenbelasting. Bij een BV en NV worden je resultaten belast via de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst helpt je gelukkig bij het invullen van de juiste belastingaangifte.
Van de Belastingdienst ontvang je een omzetbelastingnummer om aangifte te kunnen doen. Ook krijg je bij een onderneming starten een btw-nummer die je moet vermelden op facturen en je website.
Handelsregister en de Kamer van Koophandel bij het starten van je eigen bedrijf
Door je startende bedrijf in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel kun je officieel van start. Het handelsregister is een wettelijk register met alle bedrijven van Nederland.
Bij de KvK schrijf je je bedrijfsnaam in. Deze naam moet goed herkenbaar zijn voor klanten en leveranciers. De naam moet duidelijk maken wat je te bieden hebt, waar je gevestigd bent, of waar je voor staat. Toch moet de naam niet te lang zijn, zodat men je handelsnaam eenvoudig kan onthouden.
Door de inschrijving bij de KvK worden een hoop dingen geregeld. De KvK geeft bijvoorbeeld je inschrijving door aan de Belastingdienst, zodat je je niet zelf hoeft aan te melden voor de belastingen.
Ook de algemene voorwaarden en bevoegdheden van je eigen bedrijf worden bij de KvK gedeponeerd, zodat klanten en leveranciers deze kunnen opvragen.
Tot slot worden bij een BV en NV ook de financiële cijfers gepubliceerd via de Kamer van Koophandel. Dit helpt klanten en leveranciers om al dan niet met jouw bedrijf in zee te gaan.
Een eigen bedrijf starten doe je dus officieel bij de Kamer van Koophandel.
Rechtsvorm of ondernemingsvorm bepalen voor je eigen bedrijf
Elk bedrijf is in een bepaalde rechtsvorm gegoten. Een rechtsvorm is een ondernemingsvorm die de aansprakelijkheid bepaald. Ook zijn de belastingen en fiscale voordelen afhankelijk van de gekozen rechtsvorm.
Een eenmanszaak of zzp'er is een rechtsvorm waarbij je particulier en ondernemer in één bent. Je privévermogen kan ook aansprakelijk worden gesteld. Een BV is een eigen entiteit en staat daarmee los van jou als particulier, waardoor schuldeisers niet aan je privévermogen kunnen komen.
Een rechtsvorm is de juridische vorm waarmee je naar buiten treedt. Een eigen bedrijf starten gebeurt meestal in de vorm van een eenmanszaak, waarna men doorgroeit naar een BV.
Een bedrijf start dus met de keuze van de juiste rechtsvorm. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, en behoort afgestemd te zijn op jouw bedrijf en jouw als ondernemer.
Wetten en regels bij het starten van je eigen bedrijf
Bij het starten van een eigen bedrijf krijg je te maken met veel wetten en regels. Deze wetten en regels zorgen voor een beter en eerlijker handelen tussen bedrijven en particulieren. Jij hebt als ondernemer rechten en plichten, maar ook je klanten en leveranciers hebben dat.
Bij bepaalde beroepen worden specifieke eisen gesteld. Hierbij valt te denken aan het op peil houden van je vakkennis door middel van cursussen en voorlichtingen. Ook kunnen eisen gesteld worden aan het bedrijfspand of aan machines en gereedschappen, vaak in het kader van de veiligheid.
Verder gelden voor iedereen regels omtrent het milieu. Voor startende ondernemers kunnen die regels invloed hebben op hun product en eventuele afval. Je startend bedrijf mag niet overal gevestigd zijn, niet te veel geluidsoverlast veroorzaken en geen schade aan het milieu aanrichten.
Ook zijn er regels rondom bepaalde producten en diensten. Niet iedereen mag bijvoorbeeld hypotheken verkopen of chemische producten opslaan, omdat ze daartoe niet bevoegd zijn. Auteursrecht en merkenrecht kunnen je ook beperken bij het ontwikkelen en verkopen van je product of dienst. Tot slot zijn er per gemeente, per provincie en per land verschillende regels waarmee je als starter te maken krijgt.
Administratie bijhouden en boekhoudprogramma kiezen voor je eigen bedrijf
Het bijhouden van een administratie bij het eigen bedrijf starten helpt je om de juiste keuzes te maken. Een administratie geeft je veel inzicht in de financiële cijfers, zoals je verkopen en inkopen.
Ook blijkt uit je administratie wat je investeringen en schulden zijn. Verder geeft het bijhouden van een administratie inzicht in de nog te betalen facturen aan leveranciers en nog te ontvangen geld van klanten.
Tot slot is het bijhouden van een administratie verplicht vanaf het moment van starten van je eigen bedrijf. Uit de administratie moet namelijk ook blijken hoeveel winst je gemaakt hebt en hoeveel belasting je dus moet betalen.Veel gestelde vragen over Wat te regelen bij het starten van een eigen bedrijf (FAQ)
Wat moet je regelen bij het starten van een eigen bedrijf?
Bij het starten van een eigen bedrijf moet je minstens het volgende regelen.
- Ondernemingsplan opstellen
- Financiering regelen
- Verzekeringen en pensioen regelen
- Belastingen betalen
- Kamer van Koophandel registreren
- Rechtsvorm bepalen
- Wetten en regels uitzoeken
- Administratie bijhouden en boekhoudprogramma kiezen
Wanneer heb je officieel een eigen bedrijf?
Zodra je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel heb je officieel een eigen bedrijf.
Deel 'Wat te regelen bij het starten van een eigen bedrijf'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Wat te regelen bij het starten van een eigen bedrijf? Maak een ondernemingsplan, regel financiering, kies een rechtsvorm en houdt een administratie bij.
Over de auteur van 'Wat te regelen bij het starten van een eigen bedrijf'
Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.