Je onderneming beschrijven in het ondernemingsplan
In het hoofdstuk in het ondernemingsplan over je onderneming beschrijf je uitgebreid hoe je je idee wilt verwezenlijken. Je legt uit wat je gaat doen en hoe je dat gaat aanpakken. Ook maak je doelstellingen en bepaal je je doelgroep.
Inhoudsopgave [verbergen]
? min. leestijd | ? woordenEen beschrijving van je onderneming omvat onderwerpen als verantwoordelijke personen, personeel, administratie, rechtsvorm, locatie, wetten en regels, enzovoorts. Het gaat hierbij dus om alle randzaken waarmee je te maken gaat krijgen bij het starten van een eigen bedrijf.
Bedrijfsnaam en handelsnaam voor je eigen bedrijf
Een bedrijfsnaam is de naam van je bedrijf waaronder de activiteiten plaatsvinden. Iedereen in je bedrijf handelt onder dezelfde bedrijfsnaam / handelsnaam.
Locatie en logistiek van je onderneming
Wat is de beste locatie voor je onderneming? Wat is de logistieke keten van je product/dienst? Beschrijf de locatie en logistiek in het ondernemingsplan.
De rechtsvorm van je onderneming in het ondernemingsplan
Een rechtsvorm is de vorm waarin je je onderneming gaat uitoefenen. De rechtsvorm is bepalen voor de aansprakelijkheid, samenwerking en belastingen.
Welke soorten rechtsvormen zijn er?
Er zijn twee soorten rechtsvormen: een onderneming met en zonder rechtspersoonlijkheid. Wat is een eenmanszaak, een vof, een bv, een vereniging en een stichting?
Management en organisatie
Hoe is het management en de organisatie in een onderneming vormgegeven? Wat is een organigram? En wat is een autorisatiematrix met bevoegdheden?
Administratie en boekhoudprogramma voor een eigen bedrijf
Een administratie bijhouden is verplicht en een goed boekhoudprogramma geeft inzicht in de financiële resultaten. Hoelang moet je de administratie bewaren?
Administratie zelf bijhouden of uitbesteden?
De administratie kan je uitbesteden of zelf bijhouden. Hoe kies je een boekhouder of accountant? Een administratie mag je ook voor een deel uitbesteden.
Boekhoudprogramma kiezen of in Excel bijhouden
Een boekhoudprogramma kiezen helpt je om de administratie eenvoudig digitaal vast te leggen. Waarop moet je letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?
Zakelijke bankrekening openen
Open een zakelijke rekening voor de start van je bedrijf. Dit is een bankrekening waarop alle zakelijke transacties in en uit gaan. Waarop moet je letten?
Wetten en regels voor een startende onderneming
Wetten en regels voor een startende onderneming zijn opgesteld voor de impact van je bedrijf op de omgeving. Wat zijn de rechten en plichten van je bedrijf?
Verzekeringen voor een eigen bedrijf
Met verzekeringen voor een eigen bedrijf worden risico's van de bedrijfsvoering afgedekt, zoals schade, ziekte en conflicten. Welke verzekeringen zijn er?
Pensioen bij het starten van een eigen bedrijf
Regel zelf je pensioen bij het starten van een eigen bedrijf. Een pensioenvoorziening is aanvullend inkomen na het stoppen met werken, naast de AOW.
Wat zijn de alternatieven voor het opbouwen van pensioen?
Er zijn alternatieven voor het opbouwen van pensioen als ondernemer. Oudedagsreserve, lijfrente en beleggen zijn alternatieven voor pensioen voor ondernemers.
Belastingen / Belastingdienst bij het starten van een eigen bedrijf
Belastingen en de Belastingdienst bij een eigen bedrijf starten. Met welke soorten belastingen krijg je te maken? Hoe doe je belastingaangifte als ondernemer?
Startende ondernemer en de btw/omzetbelasting
Als startende ondernemer krijg je te maken met btw / omzetbelasting. Wanneer ben je ondernemer voor de btw / omzetbelasting? Wat is een btw-nummer?
Startende ondernemer en de inkomstenbelasting
Als startende ondernemer krijg je te maken met inkomstenbelasting. Wanneer ben je ondernemer voor de IB? Welke aftrekposten bestaan voor ondernemers?
Startende ondernemer en de vennootschapsbelasting
Als startende ondernemer krijg je te maken met vennootschapsbelasting. Wanneer ben je ondernemer voor de VPB? Welke aftrekposten bestaan voor ondernemers?
Kamer van Koophandel / Handelsregister bij het starten van een eigen bedrijf
Bij de Kamer van Koophandel (KvK) schrijf je je eigen bedrijf in als officiële start van je onderneming. Wanneer en hoe schrijf je je bedrijf in bij de KvK?Veel gestelde vragen over Je onderneming beschrijven in het ondernemingsplan (FAQ)
Wat beschrijf je over je onderneming in het ondernemingsplan?
Een beschrijving van je onderneming in het ondernemingsplan omvat onderwerpen waarmee je te maken krijgt, zoals bedrijfsnaam, verantwoordelijke personen, personeel, administratie, boekhoudprogramma, rechtsvorm, locatie, wetten en regels, belastingen en KvK.
Deel 'Je onderneming beschrijven in het ondernemingsplan'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Je onderneming in het ondernemingsplan: bedrijfsnaam, rechtsvorm, administratie, wetten en regels, verzekeringen, pensioen, Belastingdienst en KvK.
Over de auteur van 'Je onderneming beschrijven in het ondernemingsplan'
Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.