Startende ondernemer en vennootschapsbelasting

Als startende ondernemer in een besloten vennootschap of naamloze vennootschap valt je bedrijf onder de vennootschapsbelasting. Stichtingen of verenigingen krijgen er mogelijk ook mee te maken. Anders gezegd; rechtspersonen krijgen te maken met de vennootschapsbelasting.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    Vennootschapsbelasting (vpb) is de belasting die je afdraagt over de belastbare winst van je onderneming. Verliezen uit het verleden mag je hiermee verrekenen. Voor het bepalen van de winst voor de vennootschapsbelasting gelden nagenoeg dezelfde regels als voor de inkomstenbelasting.

    Vpb-aangifte doen en betalen als startende ondernemer

    De vpb-aangifte doe je eenmaal per jaar, na afloop van het boekjaar. Veelal is het boekjaar van een onderneming gelijk aan een kalenderjaar, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het boekjaar van je onderneming bepaal je in de statuten.

    De aangifte vennootschapsbelasting moet je geheel zelf doen. Dit betekent dat je zelf alle gegevens moet verzamelen, berekenen, invullen en betalen. Deze aangifte kan je online invullen via de site van de Belastingdienst. De gegevens haal je uit de boekhouding, dus een goed boekhoudprogramma is geen overbodige luxe.

    De verschuldigde vennootschapsbelasting is al snel enkele duizenden euro's. Je doet er dus goed aan om dit geld elke maand al te reserveren, zodat je het bedrag na afloop van het jaar kunt overmaken. Op basis van de gegevens van vorige jaren kan de Belastingdienst je een voorlopige aanslag opleggen. Dit is een schatting van het te betalen bedrag, die je maandelijks in gedeelten alvast kan betalen. Deze voorschotten worden uiteraard verrekend met de definitieve aanslag.

    Lager vpb-tarief voor kleinere ondernemers

    Voor kleinere ondernemers geldt een lager vpb-tarief. Het tarief voor de vpb is opgesplitst in twee delen:

    • Over het belastbaar bedrag tot ongeveer €400.000 wordt ongeveer 15% berekend.
    • Over het belastbaar bedrag boven de €400.000 wordt ongeveer 25% berekend.

    Kijk voor de actuele vpb-tarieven op de website van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/vennootschapsbelasting/tarieven_vennootschapsbelasting).

    Kleinere ondernemers hebben dus het voordeel van een lager vpb-tarief, waardoor ze minder belasting hoeven af te dragen. Deze besparing kan je dan weer investeren om verder te groeien. De overheid heeft de percentages de afgelopen jaren iets verlaagd en de eerste schijf voor starters juist verruimd, om het ondernemerschap te stimuleren.

    Aftrekposten en regelingen voor startende ondernemers in de vennootschapsbelasting

    De aftrekposten en regelingen voor startende ondernemers in de vennootschapsbelasting zijn grotendeels gelijk aan die van de inkomstenbelasting.

    De aftrekposten verlagen de belastbare winst, waardoor je minder belasting betaalt. Regelingen verlagen eveneens de belastingdruk, maar verleggen deze vaak naar de toekomst.

    Voorbeelden van aftrekposten, vrijstellingen en regelingen voor starters in de vennootschapsbelasting zijn:

    • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
    • Willekeurige afschrijvingen op investeringen.
    • Herinvesteringsreserve bij verkoop van een bedrijfsmiddel.
    • Egalisatiereserve voor de spreiding van hoge periodieke kosten.
    • Deelnemingsvrijstelling: door de deelnemingsvrijstelling blijven de resultaten van een deelneming buiten beschouwing voor de bepaling van je winst. Deze winst is namelijk al belast bij de dochtermaatschappij zelf en wordt hiermee dus niet dubbel belast. Er is sprake van een deelneming als de ene bv minstens 5% van de aandelen van een andere bv bezit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een holding met daaronder een werkmaatschappij.
    • Fiscale eenheid: in een fiscale eenheid worden de resultaten van alle onderneming bij elkaar opgeteld en door de moedermaatschappij of de holding aangegeven in de aangifte. De dochtermaatschappijen en werkmaatschappijen zijn dan niet meer zelfstandig belastingplichtig, waardoor je slechts één vpb-aangifte hoeft te doen. Ook kan je verliezen van de ene bv verrekenen met winsten van de andere bv, waardoor je per saldo minder belasting hoeft te betalen.

    Verliezen uit voorgaande jaren verrekenen in de vennootschapsbelasting

    In de vennootschapsbelasting is het mogelijk om verliezen uit voorgaande jaren te verrekenen met de winst van het huidige jaar. Hierdoor hoef je minder of zelfs helemaal geen vpb te betalen.

    Als je in een bepaald jaar verlies lijdt, dan wordt dit verlies eerst verrekend met de winst van het vorige jaar. Hierdoor wordt de winst in het vorige jaar lager en krijg je de teveel betaalde belasting terug. Het verrekenen van een verlies met het vorige jaar wordt 'carry back' genoemd.

    Houd je daarna nog een bedrag aan verlies over, dan mag je dit verrekenen met toekomstige winsten. Het verrekenen van een verlies met toekomstige jaren wordt 'carry forward' genoemd.

    Veel gestelde vragen over Startende ondernemer en de vennootschapsbelasting (FAQ)

    Wanneer val je als startende ondernemer onder de vennootschapsbelasting?

    Als startende ondernemer in een zelfstandige rechtspersoon valt je bedrijf onder de vennootschapsbelasting, zoals een besloten vennootschap (bv).

    Welke voordelen zijn er voor ondernemers in de vennootschapsbelasting?

    Voor ondernemers in de vennootschapsbelasting zijn de volgende voordelen: lager vpb-tarief over de eerste schijf, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, willekeurig afschrijven, herinvesteringsreserve, egalisatiereserve, deelnemingsvrijstelling en fiscale eenheid.

    Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Startende ondernemer en vennootschapsbelasting'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Startende ondernemers krijgen te maken met vennootschapsbelasting. Wanneer ben je ondernemer voor de VPB? Wat zijn aftrekposten in de VPB?


    Over de auteur van 'Startende ondernemer en vennootschapsbelasting'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.